måndag 8 februari 2010
Kulturarv – ett begrepp om enhet och mångfald
Att varsebli och värna vårt kulturarv framstår i de flesta sammanhang som något vi självklart bör ägna oss åt. Det handlar om att se levandets kontinuitet, att inte bara vara narcissistiskt självupptagen kring det egna livet här och nu. Därefter försvinner i allmänhet problematiseringen och förståelsen av vårt kulturella arv, som ett led i kulturarbete.
Värnande om kulturarvet har ibland framställts som något som äldre människor blir medvetna om i takt med insikten om att livet är mer än enskilda individers. Det är naturligtvis en av orsakerna till att det finns en mycket livaktig hembygdsrörelse i vårt land. Alla de många män och kvinnor som hängivet ger sin kraft åt att försöka lämna bidrag till den egna ortens historia är mycket beundransvärda. Varje hembygdsförening med höga ambitioner – och det har nästan alla – utger årsböcker där man på olika sätt lämnar bidrag till att tydliggöra och skapa medvetenhet kring kulturarvet.
Det är emellertid inte bara bygder som bildar basen för historieskrivning. Det gör också olika grupper i vårt samhälle. Här finns historia som är relaterad till kön, klass, professioner, utbildningsanstalter eller t ex speciella kulturella uttrycksformer. Oavsett om vi rör oss inom kvinnohistoria, arbetarhistoria, lantbrukshistoria, medicinhistoria, språkhistoria, musikhistoria eller idrottshistoria finns det en ambition att se tidsmässiga sammanhang som förbinder då med nu och som kan skapa förståelse för framtiden. Det handlar om både känsla och rationalitet. Insikten om att hjulet inte behöver uppfinnas på nytt varje gång det skall användas, är därvid lika viktigt som förmåga till empati över generationsgränserna, ja till livet självt.
Det har hänt att man beskyllt hembygdsforskare för trångsynthet och insnörpt nationalism med provinsialismens förtecken. Det finns kanske en och annan av dem som spårat ut på samma sätt som kulturarvsförnekare. Men i själva verket förutsätter värnandet om kulturarv just en vakenhet för olika impulser. Mångfaldsmedvetenhet är den främsta förutsättningen för förståelse av kulturarvet.
HandikappHistoriska Föreningen är en organisation som försöker lyfta fram historiska perspektiv som rör livet för personer med funktionshinder. Man har kämpat länge och väl, men oftast fått arbeta i motvind. Emellertid är naturligtvis också de dimensioner av samhället, som på skilda sätt hanterar människor med funktionshinder en del av vårt kulturarv precis som det som skapas av oss själva. Det gäller allt från små prylar till stora tankekomplex.
Handikapphistoria gäller det nära och det fjärma. Det gäller han eller hon som upplevde sina tillkortakommanden och uppfann hjulet eller nazismens destruktiva förintelse och reaktionen härpå (som ledde fram till konventionen om de mänskliga rättigheterna). Det gäller fattigvårdsstyrelsen i Mjölby eller Målilla, folkskolan i Filipstad eller Forshaga, slutna och öppna rum, ljus och mörker, ljud och oljud, rörelse och stillhet.
Nordiska museet har genom sin chef Christina Mattsson inlett en lovande dialog med HandikappHistoriska Föreningen, bland annat genom dess ordförande Bengt Lindqvist. Det skall bli spännande att se vad som kommer att hända på detta område de närmaste åren. Funktionshinder är en dimension av mänskligt liv som i stort sett drabbar alla. Frågan är när, var och hur. Det finns all anledning att försöka bevista Handikapphistoriska Föreningens årsmöte den 20 april 2010 på Nordiska museet i Stockholm, klockan 10.00. Här kommer också museichef Christina Mattsson att medverka. På eftermiddagen, klockan 13-16.00 arrangeras ett särskilt seminarium på temat Handikapp i populärkulturen, som bygger på en bok med samma namn av Bo Andersson. Det är för övrigt föreningens årsbok.
Arbetet med handikapphistoria innebär också att man problematiserar kulturarvsdimensionen. Det gäller inte minst olika mångfaldsdimensioner och därför finns det många parallella satsningar runt omkring i världen. För de som vill veta mera om olika kommande arrangemang på området bör lämpligen besöka föreningens hemsida på adress www.hhf.se
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)